05 фебруар 2023

ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ

(06.07.1947. - 29.01.2023.)


Пре недељу дана је, у пожаревачкој болници, преминуо Живадин Јовановић из Чешљеве Баре код Великог Градишта, бивши члан нашег клуба ЕК ''Браничево''. Поред нашег, био је у различитим периодима члан и ЕК ''Београд'', УЕ ''Вук Караџић'' и ЕД ''Др Ђорђе Натошевић''. Задњих неколико година био је самосталан члан ЕСС. Састављао је углавном укрштенице, а постао је познат по својим збиркама старих енигматских часописа. Кажу да је сакупио све бројеве ''Енигме'', а имао је и већи број издања Чвора, Вјесниковог Квиза и Орбиса. Мени је пре неколико година скенирао и послао много ребуса из тих старијих бројева, које још увек нисам потрошио. Био је учесник и неколико енигматских сусрета. 
У Лексикону загонетача Југославије о њему пише овако:
ЈОВАНОВИЋ, Живадин (село Гарево, 06.07.1947.). Пољопривредник. Прве саставе објављује 1966. године у ''Енигми''. Објавио је око стотину састава, већином крижаљака и загонетних цртежа, Осим у издањима Енигматског клуба ''Београд'' објављивао је у листу ''Реч народа'' из Пожаревца. Присуствоваво је 4. сусрету загонетача Југославије (Винковци, 1972.). Неки су му саставци потписани псеудонимом ''Јован Живадиновић'' и ''Жив. Б. Ј. 

Моје саучешће породици и нек му је вечна слава!
Бранислав Никић


1 коментар:

Quizmaster је рекао...

Moje saučešće porodici pokojnog kolege.

Bilo bi dobro da Enigmatski savez Srbije, redakcija "Enigme" ili neki kolekcionar pozovu rodbinu i preuzmu barem taj komplet "Enigme". Ako ništa drugo - da se odnese u neku biblioteku. Šteta ako se ne sačuva to što je Živadin vredno prikupljao.