15 децембар 2020

11 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

PODESE TERCU (po desetercu)

Бранислав Никић је рекао...

Да!

Milan Žarkovački је рекао...

Zar ovo nije indirekt? A i rešenje je nekako indirektno.

Dejan Minić је рекао...

Jeste, ovo je indirekt.

Бранислав Никић је рекао...

Moglo bi se tretirati i kao indirekt, jer je on u neku ruku rebus bez slika. Ima dosta primera gde se jedno isto rešenje sa postavkom može predstaviti i kao rebus i kao indirekt, stvar je autora kako to želi. Ovo je u stvari Opisni rebus, koji se svih ovih godina predstavljao kao rebus bez slika predstavljen stihovima. Ilustracija je tu samo da bi bio efektniji.

Milan S. је рекао...

Ako iz sarme izostavim kupus i meso i umesto njih ubacim indirekt, ona na neki način ipak prestaje da bude sarma ;)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pola indirekata su rebusi budući da se mogu prikazati crtežima.

Dejan Minić је рекао...

To što mnoge ideje mogu da se predstave i kao rebus i kao indirekt, nema nikakve veze sa ovim slučajem. Ovo je čist indirekt (u stihu i sa ilustracijom) i ne može nikako da bude rebus.
Ovakav indirekt Trivunac je zvao ˝indirekt deo rečenice˝, kada treba prikazani tekst u postavci nastaviti nekim logičnim sledom reči.

Inače, rad je interesantan i dopada mi se.

Luka је рекао...

INDIREKTNI REBUS

Milan S. је рекао...

Ja ovo ne bih nazvao ni indirektom, jer rešenje indirekta treba da bude neka reč ili poznata sintagma (a fraza obično dovršetak rečenice). Ovde je rešenje PODESE TERCU, što nikad nisam video u indirektu. Ovo je, bez ikakve namere da kritikujem rad - koji je vrlo simpatičan - "zrnce", odnosno, neodređen, slobodan tip zagonetke koji ne spada jasno ni u šta. Konkretno, jedna fraza povezana je s drugom, pri čemu nijedna fraza nije dovoljno samostalna (PO DESETERCU/PODESE TERCU) da bi se od ideje mogao realizovati ijedan standardni tip zagonetke.

Dejan Minić је рекао...

Specifičnost rešenja nisam uzeo u obzir i zaista nije karakteristična za indirekt. Iz mog ugla ovo je indirekt (po postavci i načinu dolaženja do rešenje) sa specifičnim rešenjem.

Izgleda da ne može (možda i ne treba) sve do kraja da se definiše. Većinu enigmata takve stvari ne interesuju.

Godinama sakuljam primere koji su u graničnom prostoru između rebusa i indirekta i valjda ću to nekad uobličiti i objaviti na internetu. Mnogo ima tu nijansi - rebusni indirekt, indirektni rebus, indirektne varijacije (postavka je indirektna, a rešenje rebusno i obratno), neke primere koje ne mogu da definišem itd.