08 фебруар 2020

NAJREBUS JANUARA

       Prvi izbor za najrebus u ovoj godini doneo je dosta neizvesnosti i mrtvu trku u finišu. Sa istim brojem bodova - 25, na kraju su se našli Čedomir Jelić i Gojko Mandić, ali je Čedomir imao više petica i tako osvojio prvo mesto. Gojkov rebus će zajedno sa Čedinim, ići na kraju godine u izbor rebusa godine. Čestitam Čedi i Gojku za odlične rebuse i zahvaljujem sudijama za odlično obavljen posao.





6 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

Evo mojeg osvrta na glasanje za rebus mjeseca januara:

I meni samom je dosta čudno da je rebus SPIRALE došao do visokog plasmana - ali on jednostavno nije imao veću konkurenciju, i jer nudi novu ideju, za razliku od većine ostalih rebusa.

Zbog ovoga nisam ni glasao u I fazi: krenuo sam da sortiram rebuse i uvidio da su skoro svi od boljih rebusa sa već ranije viđenih idejama i odustao sam od slanja liste sa glasovima. Često se pitam kuda sve ovo ide. Većina kolega se prilično komotno ponaša uporno ne konsultujući Bazu rebusa, kako pri sastavljanju, tako i pri ocjenjivanju. Jeste ovo naša omiljena zanimacija, ali trebamo se ozbiljno odnositi prema tome. Vjerovatno ću baš pri ovom glasanju biti neshvaćen – kako sam mogao pojedinim (baš dobrim) rebusima ne dodijeliti ni poen. Međutim:

- SEDA BORI DŽIN – drugi dio rebusa "...Bori džin" je objavljen nekoliko puta (Rum Uni, a Bori džin; Lije kalfa Bori džin) i stvarno mu nisam mogao dati poene, iako je ovo možda i najbolja verzija i "unapređenje ideje". Ja ga lično ne bih mogao poslati znajući za ove prethodne objavljene rebuse.
- NA ULICI SE STRIKA BLESAVI – dio rebusa “u Lici – na ulici” je toliko izlizan da ga zbilja treba izbjegavati. Prošlog mjeseca je čak pobijedio GRAFITI NA ULICI, što je mnogo - mnogo je. Takođe konstrukcija “sestri – strika” je takođe korišćen, pa kod mene ovo ne može doći u obzir za visočiji plasman.
- IBRI KUVAJTE – oba dijela rebusa su mnogo puta korišćena (Ibri – ibrik, u Vajte – čuvajte, Kuvajte). Oblik "kuvajte" uistinu nije korišćen, ovo je možda poboljšanje, ali…
- PRIRODA MAJEVICE – dio rebusa PRI RODAMA je po Bazi 4 puta korišćen prije ovog rebusa. Takođe postoji NA DARU JE VICE – NADA RUJEVICE. Zbog prvog dijela rebusa odbacio sam ga u startu.
- MERILI SAMURA JUČE LIČANI – vjerovatno i najbolji rebus, samo da je ova ideja sada prvi put upotrijebljena. Međutim, kraj rebusa “u čeličani – Ličani” je korišćen tačno 3 puta do sada, Meril - meriti nekoliko puta, samur – samuraj takođe nije novo. Kao cjelina ovo je sigurno nadgradnja svih ideja, ali mislim da ne može pobijediti…

Volio bih da čujem komentare i ostalih kolega, mislim da je interesantna tema i prilika da se nešto popravi i promijeni.

Бранислав Никић је рекао...

Hvala Ilija što si obrazložio svoj stav prilikom ocenjivanja. Ako još neko od sudija to želi neka napiše ovde ili neka mi pošalje na mejl. Dobro je da se povremeno razmene takva razmišljanja da bi smo iz toga svi ponešto naučili.

Бранислав Никић је рекао...

Naravno, mogu svoj komentar poslati svi koji to žele, a ne samo sudije.

Milan Žarkovački је рекао...

Čestitam, Čedomire i Gojko!

Ne umem da komentarišem ponavljanje delova rebusa pa ni neću. Međutim, upada mi u oči da Ilija Đ. ne kritikuje rebus "bež i modra bina", a on je po njegovom kriterijumu praktično u celini već viđen: bež - bež[i/e] ima pet puta u Bazi ("beži Keba nag u staje - Gusta je bež ikebana", "bež elipse, tau, grad - Beže li pseta u grad?", "bež igla vonja", "bež I Stanko gleda", "bež Ivan"); a i kombinacija "bina - rabina" je poznata ("ura Mistera Bina - Uramiste rabina", "Prost otera Bina - prostote rabina", "Ras, pored radara bina - raspored rada rabina", "po bunara, bina - pobuna rabina"). Otkud onda tom rebusu tri poena od Ilije? Da ne bude zabune: meni se taj rebus sviđa, samo što ne razumem kako se uklapa u Ilijine kriterijume.

Rebus "Pijemont, realka - Pije Montrealka" nije trebalo da dobije bodove, zbog zajedničkog korena koji sam objasnio uz njega; bar ne od sudija.

Andon Koloski је рекао...

Druga polovina 80-tih je period kad sam se počeo zanimati za enigmatiku.
Najpre rešavajući osmosmerke, a potom i ukrštenice, anagrami, rebusi...U našoj kući tada su se kupuvale: dnevni vesnik Politika ekspres, Tempo, Ilustrovana politika, a ja sam od svojeg džeparca kupovao Kotelec (zadolžitelno), Eureka, stripove Zlatna Serija i LMS(povremeno,u svojoj kolekciji imam oko 400 brojeva...)
Da ne širim priču.U jednom od brojeva Eureke, tada pročitao sam da je rebus kratki(!) enigmatski sastav gde se rešenje dobija preko postavke od slika/slike.
Ovo sam napisao kao podložak za sledeće obrazloženje:
- prednost dajem rebusima gde je postavka od jedne do dvije slike, a rešenje 2-3 riječi;
- postavka i rešenje mogu biti i sa više slike i više reči u rešenju, ali tada bi poveznica između postavke i rešenja trebala biti skoro idealna, a ne jedno(postavka) ili drugo (rešenje) da bude nategnuto
- baza rebusa je sigurno odlična stvar, ali mene u ovom trenutku ne zanima.Uživam u rešavanju rebusa (manje u sastavljanju).Dali je neki rebus ponovljen nije bitno za mene,( verujem svim enigmatima da su do istog rebusa došli svojim umstvenim trudom, a ne prepisivanjem);
- istokorenski rebus, kod mene ne umanjuje njegovu vrednost ništa,ako je rebus odličan;
- kod ovih 10 rebusa vodio sam se od ovih načela
Dali sam objektivno žirirao ne znam, ali ovim putem čestitam pobedničkom dvojcu Čedomiru i Gojku, a Banetu da što duže traje ovaj blog.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam najboljima. Priznajem da uopće ne otvaram bazu rebusa. Držim da ponavljanje dijelova ideja u rebusima nije problematično.