09 јануар 2020

NAJREBUS DECEMBRA

Glasanje je završeno! U ovoj fazi, svaki od 9 rebusa koji su ušli u finalni izbor je dobio po neki poen od sudija. Na kraju su dva rebusa Zorana Milunovića dobila po 20 poena, ali je rebus sa rešenjem GRAFITI NA ULICI (Graf i Tina u Lici) osvojio prvo mesto, zbog više poena u prvoj fazi.  Bravo Zorane majstore!




17 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Glasovao sam samo u prvome krugu i pobjedničkom i drugoplasiranom rebusu nisam dao niti boda. Prvome stoga što prezime Graf i pojam "grafiti" sigurno imaju isti korijen, a drugome jer je to tzv. razgovorni (konverzacijski) rebus koji bio bio nerješiv da netko od aktera nešto ne kaže.

Naravno, čestitam pobjedniku i svim inim najboljima.

Ilija Đurković је рекао...

Osvrt na moje glasanje:

Rekao bih da BAZA REBUSA ne služi svojoj svrsi, elaboriraću to na osnovu glasanja za rebus decembra. Prvi korak za ocjenjivanje kvaliteta rebusa bi trebao biti utvrđivanje postojanja nekog rada u bazi, ili eventualnog ponavljanja dijela ideje. Isto bi prije svega trebalo da uradi i sastavljač, a zatim i urednik. Ova naša rebusna zanimacija jeste prije svega zabavnog karaktera, ali je istovremeno i ozbiljna stvar i trebalo bi poštovati neke principe.

1. Rebus VIJALI ME TUNIŠANI (Vijali metu nišani): eliminisao sam ga jer je Dejan Minić 17.9.2015. objavio sličan rebus SAČEKALI ME TUNIŠANI (sa čeka Li metu nišani); Čedomir Jelić je imao SATIRU ME TUNIŠANI (satir u metu nišani) a M.Žarkovački je imao takođe slično GALAME TUNIŠANI (Gala metu nišani). Po meni ovaj rebus nikako ne bi trebao da se nađe u glasanju.
2. Rebus PREDIVO MALA TKA (pred Ivom alatka): Čedomir Jelić je imao PREDIVO MATI OPRA (pred Ivom at i Opra), nije strašno, ali ponavlja se pola rebusa.
3. Rebus DAMA SKIDA MASKU ZLICE (Damask i Damask uz lice): eliminisao sam ga jer je ovo višestruko ponovljena ideja: još je Olga Franić 1983. objavila sličan rebus DAMA SKIDA MASKU (Damask "I", Damask "U")!?; Bane Nikić je objavio isti rebus jula 2015.godine; i još jednom isti od Nikole ČD Pešića (vjerovatno iz nekog ranijeg opusa). Što je mnogo, mnogo je, ovo ne bi smjelo da prođe.
4. Rebus PRIJA MISLI KAO SEKA (pri jami slika oseka): ponavljanje djelova rebusa - Bane je objavio juna 2012. sličan rebus UJA MISLI KAO TI (u jami slika Oti), prvi dio rebusa "PRI JAMI" viđen je bezbroj puta. Po meni dovoljno da se ne nađe u glasanju.

Znam da je teško izmisliti nešto potpuno novo, da se neminovno ponavljaju djelovi rebusa ili neke konstrukcije, ali daj bar da koristimo BAZU koju smo nas nekolicina formirali, a Svetlana neumorno ažurira...

Svetlana је рекао...

Ilija, Bane i ja smo se podelili što se tiče popisa rebusa sa blogova, tako da je zajedničkim snagama ažuriramo. Iz istih razloga ni ja nisam glasala za navedene rebuse, jedino mi četvrti nije bio poznat, ali naravno ni ja nisam pogledala u bazi. :)

Pošto su dva prvoplasirana rebusa od istog autora, mogu izneti svoje stavove bez bojazni da ću nekog uvrediti ili mu uništiti radost pobede.

Za prvi rebus GRAFITI NA ULICI nisam glasala jer je kombinacija "u Lici" - "ulici" već mnogo puta viđena. Naravno, zbog lepog rešenja ubedljivo je bio prvi posle prve faze, jer mnogima je samo to bitno i ništa drugo. Ako ga uporedimo sa drugoplasiranim, gde rešenje nije toliko "lepo", ALI mu je postavka superiornija i originalna, a samo rešavanje milion puta interesantnije nego kod prvoplasiranog, onda se moram zapitati da li nam ova glasanja samo škode.

Stoga jedno pitanje za sve vas: Da li biste i dalje pravili i slali Banetu rebuse da nema mesečmog glasanja? Možda bismo mogli ove godine da pauziramo sa tim, ukoliko je vaš odgovor na prethodno pitanje pozitivan.

Još jedna negativna stvar mi pada u oči. Veliki broj autora rebusa ne učestvuje u glasanju, što po meni nije fer prema ostalima. Dobijate glasove od drugih, a vi ih ne dajete nikom.

Aljoša Vuković је рекао...

Ilija, nisam imao nikakvu namjeru ništa plagirati, jer rebuse rješavam tek četiri mjeseca, tako da ja nisam mogao ništa i nikoga kopirati niti sam proučavao rebuse. Normalno je kod toliko napisanih rebusa da se nešto ponovi.

Ilija Đurković је рекао...

Aljoša, prije svega mnogo mi je drago što si se priključio našem rebusnom druženju. Sve što sam napisao je uopšteno, nisam ni gledao čiji je koji rebus prilikom glasanja. Nema potrebe da se opravdavaš, o tome smo bezbroj puta komentarisali, naravno da se ovo često dešava. Samo ponavljam po ko zna koji put da bi trebalo koristiti BAZU REBUSA koja je izvanredan alat za ovu našu zanimaciju, u svim fazama (sastavljanje, objavljivanje, ocjenjivanje). Rebusi su malobrojna enigmatska vrsta koja posjeduje bazu objavljivanih radova (dosta solidnu, naravno da je nemoguće obuhvatiti sve što je ranije objavljivano).
Što se tiče Svetlaninog jučerašnjeg komentara, zahvaljujem joj na informacijama i predlozima. Naravno da bih pravio i objavljivao rebuse i da nema mjesečnog glasanja, sumnjam da je drugačije i kod ostalih kolega. Ovo mjesečno glasanje generalno nije loša ideja, uz pomenute mane i nesavršenosti. Neka i ostali kažu šta misle, pa bi eventualno mogli organizovati glasanje (naravno ako se Bane kao blogogazda sa tim slaže). Slažem se i sa konstatacijom u vezi glasanja, i meni se dešavalo da ne glasam u prvoj fazi a dobijem glasove od ostalih kolega. Sumnjam da to neko namjerno radi, vjerovatno bude u pitanju prezauzetost i nedostatak slobodnog vremena pri ispunjavanju ove obaveze.

Svetlana је рекао...

Aljoša, niko ti ništa ne prebacuje, budi siguran u to. Kao što sam već jednom napisala, početak bavljenja rebusima je najlepši period - sve je sveže i novo, čovek je oduševljen svime što vidi. Tako je i meni bilo. I ja sam ponavljala već drugima poznate stvari, to je sasvim normalno.

Samo, prilikom glasanja, ne vidimo ko je autor, pa neki od nas automatski preskoče rebus ukoliko suviše podsećaju na već objavljeno. Pre, dok sam imala više vremena, glasanje sam vršila u dve faze. U prvoj sam izdvojila one rebuse koji mi se baš, baš sviđaju, a u drugoj ostatak liste dopunila rebusima koji pripadaju različitim autorima. Sada, verovatno radim kao i svi ostali - pogledam, za dva minuta izaberem i pošaljem. Ilija, ovo ti najiskrenije kažem - Nema šanse da 12 puta mesečno proveravam 50,60 rebusa u bazi. Ne verujem da će to iko raditi. :)))

Ono što mene žalosti, da je sve manje onih "blesavih" rebusa, koji nemaju lepo rešenje, pa samim tim i nikakvu šansu za pobedu, ali su interesantni za rešavanje. Nakon što je nekoliko puta uperen prst u ovaj blog, svi pokušavamo biti "politički korektni", uključujući i mene, pa stremimo lepom rešenju. Međutim, rešavač u meni se sve više buni, tražeći nekadašnje izazovnije rebuse, a sastavljač plače za vremenima kada sam u postavku bez razmišljanja ladno strpala kaleidoskop. :)
Ovo je verovatno i razlog zašto mi glasanja postaju sve omraženija u poslednje vreme.

Svetlana је рекао...

Ispravka, ne 12 puta mesečno, već godišnje. :)

Milan Žarkovački је рекао...

Vrlo simpatična diskusija! Reagovaću redom. Najpre čestitam Zoranu, na pobedi, a - ako smem - još više na drugoplasiranom rebusu, koji sam nekako doživeo kao da je moj, navijao sam za njega!

Nedjeljkov komentar je zanimljiv, prvi put vidim komentar govora u rebusima. Razlog iznet u prvom delu nije korektan - nije u redu ne glasati za rebus zato što pojmovi "sigurno imaju isti korijen". Šta znači taj kriterijum: glasač je tražio zajednički koren ali ga nije našao no svejedno je ostao pri svojoj pretpostavci da je koren isti, ili ga je mrzelo i da potraži? Ni jedna od tih mogućnosti mu ne daje za pravo da na osnovu toga uskrati svoj glas.

Vraćam se na drugi deo tog komentara. I sam sam ranije razmišljao o tim tekstovima u oblačićima, koji mi se spontano ne sviđaju. Ali zaključio sam da nema smisla a priori ih smatrati manom; jer umesto njih bi mogao biti prikazan neki nemi strip - uostalom dotični rebus već jeste u stripu - koji bi (pri)kazivao to što govore oblačići teksta, ali to bi bilo preterano komplikovanje prikaza.

Pitanje je kako vrednovati ponavljanje dela rebusa, o kom govori Ilija. Treba odgovarati na njega, ali ja sam do sad video, koliko se sećam, najviše tri pokušaja, i nisam ni za sebe uspeo da uobličim jasan zaključak. Dosta lako se može videti da sām volim da se igram postojećim rebusima, da pravim i bolje i gore od njih. Tome se može zameriti, i to poštujem. Vrednost variranja je, i kad ono nije naročito uspešno, u obogaćivanju ideja i alata za neke buduće kombinacije.

Nameće se tehničko pitanje: Kako napraviti uži izbor iz svih rebusa u konkurenciji, ko treba da to uradi? Tu ne treba duplirati posao, možemo ga podeliti među nama.

Sam sam, naravno, znao da su delovi mojih rebusa iz ovog završnog glasanja ranije objavljeni. Onaj sa dva Damaska je, mislim, značajno poboljšanje ideje sa dopisanim slovima; a u vezi sa onim sa osekama nisam imao nikakve pretenzije, tu mi je bio zanimljiv pojam "oseka", koji možda nikad nije viđen u postavci, a i lepo izglada na slici. :-)

Svetlana, naravno da bih slao i da nema glasanja. Ali i glasanje mi je zabavno.

Neučestvovanje autorā u glasanju je dosta bitan problem. Ja se svaki put potrudim da glasam (makar neki put koji minut posle roka :-) ), a ako je moj rebus u konkurenciji onda to obavezno uradim, mislim da samo jedan put nisam, što tada i nije bilo bitno.

Aljoša, nema ni najmanje potrebe da se pravdaš. A i sām Ilija je rekao da tvoje ponavljanje nije strašno.

Uopšte, prilično sam izgubio entuzijazam za pisanje komentara ovog tipa. (To bi se moglo priključiti nedavnom "Za razgovor uz kafu" (37) na TIO-u.) Zato što nisam primetio da imaju efekta u smislu unapređenja kriterijumā za vrednovanje radova. Zato sam i ja pri ovim glasanjima nemaran više nego što bih voleo, po sistemu "kud svi Turci tud i mali Mujo". Doduše, verovatno jedina bitna mana mog glasanja je to što malo potcenjujem značaj ponavljanja delova rebusa. Ova diskusija mi budi nadu.

Pomenutim predlozima dodajem da bih iz užeg izbora isključio rebuse sa zajedničkim korenom. Ima dovoljno rebusa koji ga nemaju. I one koji u frazi sadrže i radnju i nabrajanje (van nje).

Moram zahvaliti blogovlasniku koji prevelik deo svega ovoga, koliko shvatam, praktično sam sprovodi, zabavlja nas, a mi mu kao nešto prigovaramo. Možda bi najveći prigovor mogao da bude da treba više i nas da uposli. Bez nametanja obaveze, verujem da bismo mu rado izašli u susret. (Pretpostavljam da bi neki od takvih poslova bili lakši od ovolikog pisanja komentara. :-) )

Svetlana је рекао...

Vidim da vam je glasanje zabavno, tako da povlačim svoj predlog o njegovom pauziranju. :)

Milane, pretpostavljam da bi ti žarko želeo posao izbacivanja rebusa sa zajedničkim korenom. :D

Nećemo nikada ništa moći promeniti jer smo svi različiti. Meni, na primer, uopšte ne smetaju balončići sa tekstom. Naprotiv, čine mi rebuse zanimljivijim, pogotovo kada su duhoviti. Koliko ljudi toliko ćudi. :)

Ja samo želim one "neobične" rebuse nazad, koje malo ko voli i ceni, da opet uživam u njihovom rešavanju. Ne znam ni ko ih je sve pravio, samo znam da ih više nema. (šmrc, šmrc) :D

Aljoša Vuković је рекао...

Meni ništa ne smeta, jer mi je sve što pročitam super domišljato i zabavno.

Aljoša Vuković је рекао...

Zapravo, zahvaljujući Nedjeljku i rebusima, imam jedan lijepi i opuštajući hobi.

Milan Žarkovački је рекао...

Svetlana, daj neke primere "blesavih" ili "neobičnih" rebusa, svojih ili tuđih, možda bi se nešto moglo srediti. Mislio sam da misliš i na neke moje, ali sad nisam siguran.

Svetlana је рекао...

Svaki rebus za koji bi Nedjeljko rekao da ništa ne valja, a IlijaO napisao "hm".
(Izvinite, nisam mogla odoleti. :D)

Šalim se, ne mogu sad da se setim nekog konkretnog primera, ali u principu rebusi sa komplikovanijom postavkom, gde se treba malo namučiti dok se stigne do rešenja, koje zbog postavke ispadne manje kvalitetno, ali ipak smisleno.
Imali smo pre i ti i ja dosta takvih.

Milan Žarkovački је рекао...

:-D

Dejan Minić је рекао...

Imaće nekoliko i takvih 27. januara. Sve vas pozivam:)

Ja sam se preporodio otkada ne (moram da) žiriram, tj. odkada mi Bane dozvolio da moji rebusi ne budu u konkurenciji. Hvala mu na tome.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Svetlana, ja nisam napisao da ti rebusi ne valjaju, nego sam pojasnio zašto im nisam dao bodove iako su posve ispravni.

Svetlana је рекао...

Nedjeljko, nisam govorila ni o jednom konkretnom rebusu, već uopšteno o činjenici da se takvi vama sigurno ne bi dopali, jer znam šta vi volite kod rebusa, a šta ne.