28 октобар 2019


14 коментара:

Svetlana је рекао...

Postih u jesen (Po stihuje sen)

Бранислав Никић је рекао...

Tačno!

IlijaO је рекао...

Po bi trebao nešto sa ...nka a ne je(sen)!

Бранислав Никић је рекао...

Ne, on traži stih za senku iliti sen.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne, Ilija je u pravu. Umesto senke treba upisati nešto kao: jesen, jasen, busen...

Бранислав Никић је рекао...

Da čujemo šta kaže autor?

Svetlana је рекао...

Mislim da je sve u redu, pošto stihovati znači "slagati u stihove". Po pravi stih sa senkom, a druga reč koja se rimuje sa "senka" će biti deo sledećeg stiha.

Zoca је рекао...

Glagol stihovati znači pisati stihove, opevati nešto. Ima ga u hrvatskim rečnicima, a koristimo to i mi, npr. na RTS-u ide emisija "Etos vranjske pesme - stih stihuje, srce ne miruje", a to nije jedini primer ("I ko zna koliko stradanja i kakvu, a moguće je, nemerljivu, mržnju nadživela je njegova “Emina” ... Stihovao ju je Šantić, 1902, u svojoj trideset četvrtoj godini). Možda zvuči neobično, a opet i nije neobično - kako Po traži rimu za reč "sen", znači da je ona u pesmi, te je on, dozolićete, stihuje. I to radi baš u trenutku u kome ga vidite na ilustraciji. Ako su stihovi sačinjeni od reči, to znači da se one stihuju, svaka ponaosob.

Svetlana је рекао...

Ono što mene zanima, je da li može da se stihuje jedna određena reč ili se taj glagol odnosi na stihovanje neke tematike, događaja, misli itd.



Miroslav Cvetković је рекао...

Kao autorov kum dajem sebi za pravo da kažem sledeće: senka je reč označena znacima navoda, dakle, treba pronaći reč koja se se završava istim slogom (slogovima).

IlijaO је рекао...

Pa da dodam zamišljeni stih:
" Noću mi se javlja samo kao senka,
ona moja, nikad prežaljena Lenka!"
I to je to! Nikakav zamišljeni "sen" ( koji bi se vrlo dobro rimovao sa jen!)

Zoca је рекао...

Reč "senka" jeste označena navodima, ali je deo zagonetke to što treba naći rimu za njen sinonim, tj. reč "sen" (obe su u ženskom rodu). Dakle, u stih treba uneti tu reč (treba je stihovati:) A zamišljenih stihova za to može se napraviti bezbroj. Evo jednog u stilu pesnika sa ilustracije:
"U ponoć gluvu
sat je zamukao,
sred zida - njena sen!
Krik jeziv, prozukao,
krv mu u žilama
tad sledi za tren!"
Još da kažem da moj kum dobro zna da se ja, kad nisam sasvim siguran oko jezičkih finesa, obratim za pomoć poznanici koja je lingvist i vlasnik izdavačke kuće iz Beograda. Da nije tako i sada, u komentarima bih naveo da iznosim samo svoj stav i da nije isključeno da grešim. Možda i ona nije u pravu, ozbiljno to kažem, ali ako je tako, ja sam miran, nemam nameru da se obraćam Klajnu.

Slavko Bovan је рекао...

Vidim da moram "pripomoći" diskusiji.

Indirekt
Edgar Alan
traži frazu
da rimuje
mesečevu fazu
(2, 7, 4 - 6, 1, 6)

POSTIH U JEMENU

Zoca је рекао...

Slavko, tebi je, ipak, lakše nego meni. Moj post je bio u jeku slava i litija, dok ti, u koje god doba da si postio, nisi imao baš puno izbora:)