11 октобар 2017


9 коментара:

IlijaO је рекао...

DETALJ SA TURNIRA (Talj, Saturn i Rade)

Бранислав Никић је рекао...

Da!

Andon Koloski је рекао...

Дејане, како је настао овај ребус? У ствари, питање је, који је пут за стварање, више или мање, ефектних ребуса? Ово питање је и за Банета, Луку, Славка, Мирослава,Зорана,Милана(х2)Илије(х2), Чедимира, Светлану...

Andon Koloski је рекао...

Дакле, не какви ребуси постоје и како се решавају.То је познато и зависи од интуиције решавача.Дали је танка нит између састављања и решавања ребуса, или ипак постоји нека (драстична) разлика?

Dejan Minić је рекао...

Konkretno, ovaj rebus je nastao tako što sam krenuo od pojma SATURN, video da početak rešenja može biti SA TURNIRA, a onda sam mozgao / radio na tome kako da završim rebus. Nakon Saturna ide slovo I, i odmah sam zaključio da ne tražim pojam na to slovo (nema ih baš mnogo adekvatnih) već da to bude veznik, pa sam tražio pojam na RA. Ostalo se nekako brzo uklopilo kao povratni rebus. Proces smišljanja je trajao možda 2 minuta, dakle relativno brzo.

Inače, vreme smišljanja rebusa je veoma različito od slučaja do slučaja. Može da bude od nekoliko sekundi, minuta, sati, pa i više dana, a ponekad dodatno ˝ispoliramo˝ neki rebus i posle više godina.

Dejan Minić је рекао...

Ovo su neka moja iskustva.

Nema neki jednostavan odgovor na pitanje kako se stvaraju rebusi. Onaj ko sastavlja puno radova, potencijalno to čini 24 sata. I dok nešto drugo radi, dok gleda neki film, razgovara sa nekim, dok spava itd, u raznim situacijama može da uhvati neku zgodnu reč (za postavku ili za rešenje) koja može biti deo nekog budućeg rebusa. Kad rešavam tuđe rebuse, često dođem do neke druge varijante ili do potpuno novog rebusa. Doduše, u poslednje vreme retko rešavam rebuse. Nekad sastavljanje krene od početka, nekad od kraja, ređe od sredine rebusa.

Da, moguće je i u polusnu ili u snu smisliti dobre rebuse, podvest tada dobro radi. Nekih se setim pa ih zapišem nakon ustajanja, nekih ne. Imam utisak da sam smislio nekoliko genijalnih rebusa, ali da nisam uspeo da ih se setim:)

Dejan Minić је рекао...

Svakako da postoji veza između rešavanja i sastavljanja, iako ne mora da znači da će dobar rešavač uvek biti dobar sastavljač i obratno. Sastavljaču prilikom rešavanja može da pomogne to što on već ima u glavi neke moguće odnose ili kombinacije zadatih pojmova i to može da mu olakša prilikom rešavanja.

Kao u sportu i drugim raznim disciplinama i za rešavanje i za sastavljanje je potreban trening, kao i trenutna forma.

Eto, ja podelio neka svoja razmišljanja, nadam se da si zadovoljan, Andone.

Andon Koloski је рекао...

Дa!

Svetlana је рекао...

Andone, jednostavno "skoči u vodu", pa ćeš tako najlakše naučiti da plivaš. Za razliku od prave vode, ovde ne postoji opasnost da ćeš se udaviti. :-D

Dejane, znači nisam jedina sa zaboravljanjem rebusa. Ja ih najčešće smišljam pred spavanje, a onda ujutro znam da sam smislila nekoliko rebusa, ali uglavnom se mogu setiti samo jednog. :)