01 март 2014


4 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

DUGO MILI JEŽ (D u gomili je Ž)

Бранислав Никић је рекао...

Tačno!

Миле Јанковић је рекао...

Ovo je tipičan primer neispravnog rebusa kakvih na ovom blogu ima koliko hoćeš. Očigledno je da mnogi sastavljači rebusa ne znaju koji je ispravan raspored reči (subjekat, predikat, objekat) u rečenici pa koriste svih 6 mogućih kombinacija rasporeda reči, iako su neke totalno jezički neprihvatljive.
U ovom konkretnom slučaju "gomila" i "ž" se ne mogu razdvajati, već u rečenici moraju da stoje zajedno, dakle "gomila ž", i onda bi postavka morala da bude "D je u gomili Ž" ili "u gomili Ž je D".
Ovo možemo da ilustrujemo primerom gde imamo "gomilu ljudi" i onda bi se reklo npr. "Petar je u gomili ljudi" a nikako "Petar u gomili je ljudi".
Gramatika srpskog jezika može se skinuti na http://www36.zippyshare.com/v/1336541/file.html

Бранислав Никић је рекао...

Većina vrhunskih sastavljača rebusa zna dobro šta je gramatički pravilno, ali to svesno krši zarad neke zanimljive ili originalne ideje u postavci i lepog rešenja. Tako se radilo oduvek, ali niko to autorima nije uzimao za zlo.
Ja znam da ti smatraš da su loši rebusi oni u kojima je u postavci ili rešenju vlastito ime, nisu ti dobri rebusi u kojima je jedna reč u postavci ista i u rešenju samo sa različitim značenjem i tako dalje. Ali većina autora nema tako krute kriterijume, pa je zato napravljeno puno rebusa sa novim i lepim idejama.
Ovaj rebus ima taj gramatički nedostatak, ali je meni bio zanimljiv i podstakao me da na osnovu te ideje smislim drugi koji je potpuno korektan (što i jeste jedan od ciljeva onoga što objavljujem na blogu). Evo moje ideje: dugo mili Slovak (D u gomili slova K).