15 јул 2013


10 коментара:

Анониман је рекао...

pa sad, nije baš lijepo da se papa tako prikazuje!
pero

Dejan Minić је рекао...

Rebus sa ovakvom postavkom verovatno ne bi bio objavljen u nekom časopisu, ali mislim da je za blog sasvim ok. Meni lično ne bi smetalo da u rebusu laje i sam Isus, a kamo li papa, patrijarh ili bilo ko drugi.

U grafičkom smislu ja bih ove brojanice stavio malo drugačije, a rebus mi se dopada.

Анониман је рекао...

malo je reći da sam iznenađen Dejanovim razmišljanjem!
pero

Milan S. је рекао...

Evo onda i mog razmišljanja.

(Prvo, da me ne shvatite pogrešno, moram da kažem da bih na isti način reagovao da vidim i nekog ovdašnjeg crkvenog poglavara ili bilo koju drugu religijsku figuru, stvarnu ili izmišljenu.)

Kada neko kaže da nije baš lepo da se papa prikazuje na taj način, tako sputava slobodu izražavanja - slično kao i ovi što pozivaju na linč ako nacrtate Muhameda. U mnogo mnogo mnogo manjem stepenu, očito, ali radi se o istom.

Rebus sa ovakvom postavkom ne bi bio objavljen u časopisu - ali ne zbog tobožnjeg poštovanja religijskih osećaja čitalaštva, već (budimo realni) iz straha od gubitka čitalaštva. Evo, onomad beše objavljen rebus sa postavkom "s visine izu Zevs najke" (što nije neko veliko svetogrđe, ali nije ni prepuno poštovanja prema vrhovnom božanstvu). Time se možda stalo na žulj jednom malom procentu Grka koji i danas preferiraju pagansku religiju u odnosu na moderno hrišćanstvo. I zašto je sad Zevs u rebusu OK, a papa nije? Zato što u papinu religiju TRENUTNO veruje mnogo više čitalaca. Gledajući svetsku istoriju, može se zaključiti da je religija prilično promenljiva kategorija, da ne kažem - stvar mode.

Još jedna stvar. Ovde je papa prikazan kako laje u funkciji REBUSA - dakle, ne zato što autor smatra (pretpostavljam) da papi inače pristaje lajanje. Dakle, verujem da ne postoji nikakva NAMERA za uvredom. Pogotovo u ovom kontekstu trebalo bi da postoji apsolutna sloboda izražavanja (osim onih elementarnih principa kao što su neprikazivanje slika koje ni inače ne bi smele biti prikazane bilo gde).

Анониман је рекао...

Kada neko kaže da nije baš lepo da se papa prikazuje na taj način, tako sputava slobodu izražavanja - slično kao i ovi što pozivaju na linč ako nacrtate Muhameda. U mnogo mnogo mnogo manjem stepenu, očito, ali radi se o istom.

Ovo reče gospodin Milan S. stavljajući se u ulogu zaštitnika slobode izražavanja!?! Čestitam!
Hvala vam na druženju i zbogom.
pero

Milan S. је рекао...

Umesto ovoga više bih voleo neki argument (uz nastavak druženja), ali šta je tu je.

Luka је рекао...

Umjesto rasprave ja ću napisati rješenje:
PAPALA JE DOBRO JANICA!

Бранислав Никић је рекао...

Izvinjavam se svima kojima je ovaj rebus povredio verska osećanja, jer to nije bila ideja ni autorova ni moja.
Pre tri godine sam na ovom blogu objavio rebus s rešenjem: POPUŠTA LI GOSPAVA i postavkom u kojoj go pop leži u štali i spava. Tada nije bilo ni jedne kritike.

Quizmaster је рекао...

Iznenadilo me da se povela rasprava oko ovog rebusa, jer stvarno nisam očekivao da bi se neko mogao uvrediti. Naime, ovde nije u pitanju autorska karikatura, koja ima određenu poruku, nego rebus, u kome se radi komičnosti ponekad stavljaju bizarne, pa i nemoguće situacije.

Nadam se da Pero može prihvatiti moje izvinjenje, jer zbilja nemam ništa protiv katoličke vere (uostalom, jedna baba mi je Hrvatica, dok je druga baba Mađarica, a njen muž i moj deda Slovenac).

Анониман је рекао...

Ni jednog trenutka nisam mislio da je postojala zla namjera već sam apelirao na kritički odnos pojedinca spram univerzalnih vrijednosti (moral, dostojanstvo, etičnost). Nije dobro po svaku cijenu napraviti bilo što ukoliko se netko može osjetiti povrijeđenim. Uostalom:
Quod licet Jovi, non licet bovi
pero