06 фебруар 2013


6 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne mogu da verujem da vrle kolege enigmate ne prepoznaju, iz ukrštenica čuvenu "mediteransku biljku". Jedna od više vrsta je na slici: acanthus balcanicus!

ADMINISTRATORKA.

Milan S. је рекао...

Od mene bravo za ideju!

Dejan Minić је рекао...

...a i Bane je ovo lepo predstavio.

Ovo je idealan primer koji opravdava postojanje rebusa u kojima se dodaje ili oduzima jedno slovo iz postavke, da bi se dobilo rešenje.

Ako sledimo analogiju opisnih zagonetaka imamo 4 varijante ovakvih rebusa.

1.Ispuštaljke, kod kojih se oduzima jedno slovo unutar postavke (ne prvo ili poslednje).

2.Oduzimaljke, kod kojih se oduzima prvo ili poslednje slovo. To je ovde slučaj i rebus je precizno nazvan. I onaj skorašnji Milanov primer objavljen na Slavkovom blogu ((L)OSMOSMERKA) je oduzimaljka.

3. Umetaljke, kod kojih treba da se umetne jedno slovo unutar postavke.

4. Dodavaljke, ovde bi trebalo dodati prvo ili poslednje slovo postavci da bi se dobilo rešenje.

Mislim da do sada jedino nismo imali rebus dodavaljku.

Ovakve forme rebusa treba samo koristiti kod vrlo efektne ideje, kao što je ovde slučaj, da se prosto ne bi omalovažavao rebus kao zagonetka.

Ilija Đurković је рекао...

Hvala Banetu na odličnoj grafičkoj obradi, Milanu na pohvalama i Dejanu na preciznoj klasifikaciji podvrsta rebusa sa oduzimanjem ili dodavanjem jednog slova! Ove definicije bi trebalo istaći u okviru nekog posebnog posta. Zašto ne bi neko od kolega napravio jedan sveobuhvatan teorijski pregled svih vrsta rebusa kako bismo ih imali pobrojane na jednom mjestu? Mislim da je pravi trenutak za to jer se dosta toga izdešavalo u poslednje vrijeme po pitanju ove vrste zagonetke (usvajanje imena obratnog rebusa i slično).
Naravno, i Miroslavu idu čestitke na riješenom rebusu!

Milan S. је рекао...

Kako se meni čini, osnovno značenje reči "ispustiti" i "oduzeti" u kontekstu nekog niza elemenata ne sugeriše ništa o tome koji se po redu element oduzima/ispušta - štaviše, u kontekstu rebusa ta dva pojma vidim kao potpune sinonime (mogla se i oduzimaljka zvati ispuštaljka i obratno i ne bi mi bilo ništa manje logično).

Pored toga, pitanje je i da li ovoliko precizna podela uopšte ima svrhu. Primera radi, i slovoskok i spunerizam i povratni rebus su specijalni slučajevi anagramnog rebusa pa nikom neće pasti na pamet da iznad bilo kog od ta tri rebusa stavi naziv "anagramni rebus" - prosto zato što su novi termini opravdani jer predstavljaju zaista vrlo specijalne slučajeve, i značajno menjaju pristup rešavanju.

U poređenju s tim, mislim da to da li je oduzeto prvo ili neko drugo slovo ne zavređuje poseban naziv. Pogotovo što, ako je Dejan u pravu, do sada nismo ni imali rebus dodavaljku (a i nećemo, pošto se dodavanje rešava prostim dodavanjem jednog slova u postavku). Koliko je onda opravdana podela ako za jedan od termina u klasifikaciji ne postoji nijedan primer? Što se mene tiče, ispuštaljka i umetaljka završavaju posao.

Dejan Minić је рекао...

Nemam ništa protiv. Čisto sam glasno razmišljao.

Najbitnije je da mi rebuse sastavljamo, razumemo način na koji se rešavaju i da ih rešavamo. Da li ćemo svaku nijansu rebusa definisati i da li uopšte može da se definiše je manje bitno.