09 јун 2012


16 коментара:

Анониман је рекао...

ma, Laslo vara

Quizmaster је рекао...

Takođe moja ideja, iz rebusa PRED VAMA LASLO VARA (pre 2 mala slova RA). Ovo sam objavio u časopisu "Zagonetka" koji je izdavao zvornički enigmata Vojin Krsmanović.

Naravno, niko od petorice članova žirija nije znao ni za ovaj rebus.

Milan S. је рекао...

Ne znam kakva je kod nas situacija sa kontrolom originalnosti rebusa, ali bi svakako bilo dobro da se pored "baze anagrama", za koju sam shvatio da postoji, ustanovi i nekakva centralizovana baza rebusa.

Nedopustivo je da se na takmičenjima rangiraju radovi koji u značajnoj meri uključuju već objavljivane ideje. Svakom se dešava da smisli nešto što je već smišljeno, ali to ne znači da treba da dozvoljavamo da se (praktično) isti rebusi objavljuju više puta sa različitim imenima autora - a pogotovo ne da se takmiče.

Dejan Minić је рекао...

Milane, lepo ti to sve primećuješ ali tu je "stanje za plakanje".
Tog posla bi trebalo da se prihvati više kompetentnih enigmata iz celog regiona i da koordinisanim radom ustanove makar neku početnu bazu koja bi se vremenom dopunjavala. To se u skorijoj budućnosti neće desiti.

Milan S. је рекао...

Pa za početak može svako da napravi bazu SVOJIH radova u nekom dogovorenom formatu. Zajednička baza može da stoji na nekom dogovorenom mestu na Internetu, i da imamo rešena prava pristupa (da ne može baš svako da piše šta hoće). Mogu se iskoristiti neka gotova rešenja ponuđena na Internetu. Tako ćemo vrlo brzo postići stanje u kom će barem svako biti odgovorran za svoje rebuse, odnosno, ako neko drugi kasnije (slučajno ili namerno) objavi neki rad sa idejom iz mog ranijeg rada, svaki žiri će moći da proveri originalnost novog rada u zajedničkoj bazi, i ja ću biti jedini krivac ako taj rad bude prihvaćen zato što nisam održavao bazu u ažurnom stanju. Ako ovo zvuči OK, sledeći korak dogovora mogao bi biti da dogovorimo format baze (vrsta rebusa/ime autora/datum objavljivanja...)

Dejan Minić је рекао...

Evo ja sam spreman da svojih 577 rebusa koje sam objavio putem interneta u poslednje 2 i po godine pohranim za nekoliko dana...ali mislim da će to isto učiniti, možda, još nekoliko pojedinaca.
Lako je meni, pojedinci imaju ogroman broj radova (možda i sami nemaju kompletnu svoju evidenciju i eto problema), konstantan nedostatak vremena (pitajte Baneta Nikića), nedostatak volje, veoma mali broj enigmata su aktivni na internetu...itd.

U svakom slučaju Milanova ideja je dobra i treba je podržati, jer će se pre ili kasnije morati krenuti sa tim.

Pitanje je što nije savez (namerno malo početno slovo) pokrenuo takvu inicijativu?

Dejan Minić је рекао...

Upravo dok sam ovo pisao od Milana sam dobio dokument sa bazom rebusa i pohranjenim njegovim idejama. Dobro, to je početak, ja ću svoje u narednim danima da pohranim. Videćemo ko će sve to da sledi.

Dejan Minić је рекао...

A sada neka Nole malo zablista:)

Milan S. је рекао...

Evo konkretnog doprinosa za početak od mene, pošto apsolutno nema razloga za to da ovo odlažemo do "dalje budućnosti".

Koristeći GoogleDocs, sistem koji omogućuje većem broju korisnika da uređuju i održavaju jedan zajednički dokument na webu, kome svako može da pristupi i gleda ga, a oni sa pravom upisa mogu i da ga menjaju, napravio sam bazu svojih do sada objavljenih rebusa (što mi nije bio problem, pošto ih ima tek pedesetak). Adresa ove baze je:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aov-Lt4JjDCLdElxbk5iei1rYXFJTHNHMXJfLV9GeXc#gid=0

Pošto je u pitanju Google dokument, dao sam zasad pravo upisa samo Dejanu Miniću, za čiju adresu jedino znam da je na gmail-u. Dejane, sada možeš u ovu tabelu upisati svoje rebuse - bar one za koje ti je stalo da se evidentiraju kao objavljeni pod tvojim autorstvom. Pravo upisa dokazuješ tako što se loguješ kao dm.alrakis@gmail.com.

Ispitaću da li je moguće dati pravo upisa i ljudima koji nemaju gmail, već recimo yahoo ili neki drugi nalog. Ako je tako, ubrzo će pravo upisa dobiti svako ko želi da u tabeli evidentira i svoje rebuse (samo treba da me kontaktira ako već nemam njegovu adresu). A ako je neophodno imati gmail nalog, ko želi da upisuje u tabelu moraće ili da otvori privremeni gmail nalog u tu svrhu i obavesti me o tome, ili da tabelu svojih rebusa, koja po formi odgovara datoj tabeli, dostavi Dejanu ili meni, pa će je postaviti neko od nas dvojice.

Nekoliko tehničkih detalja - u tabelu se samo upisuje, a tabela se automatski snima kako šta izmenite. Tabelu možete downloadovati opcijom File>Download u bilo kom od standardnih formata (preporučujem Excel).

Molba za sve: ako imate primedbi po pitanju formata tabele, dajte da ga menjamo dok je još (skoro) prazna. Takođe, i bilo kakve druge primedbe i sugestije su dobrodošle.

Stvar, dakle, uopšte nije komplikovana (jeste za vas koji imate na stotine i hiljade rebusa, ali verujem da o njima već imate neku lokalnu evidenciju).

Cilj je, da ponovim, da ako moj rad neko jednog dana objavi pod svojim imenom, da ja budem isključivi krivac što nisam upisao taj rad u zajedničku evidenciju da bih to sprečio. Voleo bih da ovaj dokument postane zajednička referenca za buduća rebusna takmičenja, baš kao što postoji i zajednička referenca za anagramistička takmičenja. Tehnički sam ja "vlasnik tabele" pošto sam je ja kreirao sa svog naloga, ali nemam nikakvih ambizija prema "vlasništvu", već ćemo je zajednički deliti svi koji imamo pravo upisa, a biće dobro da čuvamo i kopije na našim računarima.

Milan S. је рекао...

Obavestiću o ovome ljude koje znam, pa se nadam da će se stvar dovoljno proširiti. Ne mora svako da evidentira svaki svoj rebuščić, ali je već veliki korak ako evidentirate svoje ideje kojima ste vrlo zadovoljni, i za koje mislite da bi mogle pasti na pamet i nekom drugom.

Бранислав Никић је рекао...

Drago mi je da se pokrenula ova korisna ideja pa ću i ja pokušati da se s vremena na vreme pridružim upisivanjem svojih rebusa. Moja gmail adresa je: nikic.branislav@gmail.com

Quizmaster је рекао...

Neko duže vreme neću moći da se posvetim ovoj arhivi, jer radim honorarne poslove koji mi oduzimaju mnogo vremena i energije, plus nisam dovršio ni onu petogodišnju arhivu netakmičarskih anagrama sa šampionata Srbije koju sam obećao da ću priložiti u kompjutersku bazu anagrama. Ideju kao ideju naravno da pozdravljam.

Milan S. је рекао...

Zorane, ne moraš da se posvetiš, ubaci samo manji broj rebusa za početak, tek da može da se kaže da "arhiva sadrži radove toliko i toliko enigmata".

Quizmaster је рекао...

Ne zanimaju me ta simbolična učešća samo da bi se neki broj uvećao ili da bih mogao da kenjam kako sam i ja doprineo nečemu. Kad budem slao rebuse za tu bazu poslaću komplet svojih radova.

Milan S. је рекао...

Pa s obzirom da je baza nastala manje-više povodom tvoje trostruke žalbe da ti drugi ponavljaju tvoje rebuse, pomislio sam da ćeš prihvatiti da učestvuješ makar simbolično. No, nebitno, učestvuj kad stigneš. Uz to, pošto nema potrebe da se ograničavamo na to da svako unosi svoje rebuse, savetujem da, kad budeš rešio da uneseš svoje rebuse, proveriš koji su već u bazi. Baza je trenutno sortirana po autorima i sadrži radove 5 autora (naravno, ne sve).

Quizmaster је рекао...

Naravno, ima i ljudi koji drugačije razmišljaju i postupaju, i to je njihovo pravo, a ja naprosto nisam takav. Do sada ste mogli da me upoznate i znate da kad nešto radim hoću tome da se potpuno posvetim.