02 јун 2012


10 коментара:

Dejan Minić је рекао...

REVOLT VERNIKA ( revolver, nakit)

Lepo!

Milan S. је рекао...

Da, samo što i "revolver" i "revolt" dolaze od latinskog "revolvere"... (Ako sam dosadan, samo mi recite :))

Анониман је рекао...

Meni nije bilo DOSADNO, pa sam otvorio Vujakliju i tamo piše: REVOLVER - eng. TO REVOLVE - okretati (obrtni pištolj, ili sa više cevi koje se okrenu posle svakog pucnja, ili sa jednom cevi i obrtnim magacinom za metke - pištolj koji bez ponovnog punjenja pali nekoliko puta). Dok za REVOLT piše: - franc. REVOLTE - buna, pobuna, ustanak, jako negodovanje protiv koga ili čega.
Zaključak: ni REVOLVER, ni REVOLT nemaju uopšte zajednički koren, niti im je značenje u bilo kakvom srodstvu. Kod "revolvera" se nešto OKREĆE, dok se kog "revolta" ništa NE OKREĆE.

Nikola Petkovski

Milan S. је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Milan S. је рекао...

Okreće se i te kako - okreće se narod protiv ugnjetača (kao u reči REVOLucija). Problem s Vujaklijom je što je - kakav je takav je - prilično površan što se tiče etimologije.

Za poreklo reči revolver videti npr:

http://dictionary.reference.com/browse/revolver
http://dictionary.reference.com/browse/revolve

a za poreklo reči revolt, npr:

http://dictionary.reference.com/browse/revolt

Prethodni zaključak je, dakle, u obe tačke pogrešan. Revolver i revolt (1) imaju zajednički koren (lat. revolvere), i (2) imaju semantičku vezu sa pojmom okretanja. Oko (2) bi se moglo i raspravljati, ali (1) je apsolutno van bilo kakve sumnje.

Анониман је рекао...

Naravno, nije dosadno.
Čak bi se kazao da je interesantno, pa bih Milanu čestitao na agilnosti.

Doduše, skloniji sam malo fleksibilnijem pristupu što se tiče vađenja (čupanja) korijena.
Npr. ruka u postavci a rukav u rješenju - to bi mi "zaparolo uši"
Od revolta i revolvera mene uši ne bole, ali volim da pročitam kada neko obraća pažnju i na sitnice (po meni, sitnice!). Samo na taj način ova enigmatska disciplina može naprijed.

Анониман је рекао...

Pardon. fali potpis
S. Bovan

Анониман је рекао...

Ne želim uopšte da kontriram Milanu oko korena reči - u ovom slučaju REVOLVER i REVOLT, iako u svim enciklopedijama i rečnicima piše da je REVOLVER engleska reč, a REVOLT francuska reč, apsoluno mu verujem da oni imaju i još dublji latinski koren (prakoren) REVOLVERE i to uopšte ne sporim. Pitanje je, ne samo oko ovih reči, nego uopšte kad se radi o nekakvom KORENU koliko je taj velik ili dubok da bi se po svaku cenu tretirao kao nedostatak u nekom enignatskom radu. Sasvim ispravno kaže Slavko: RUKA i RUKAV itekako imaju isti koren i to povelik, ali kod REVOLVERA i REVOLTA koren je toliko sićušan da ga ni ne vidim, pre bih rekao da je to neki adventivni koren, ponajviše zbog semantičkog značenja te dve reči, mislim na ono OKRETANJE (magacina za metke kod pištolja i pobune, ustanka) jer ispada da narod stoji leđima prema ugnjetaču, pa se sad OKRENE licem prema njemu da bi se tukao s njim. Ugnjeteni narod DIŽE ustanak i POVEDE borbu protiv ugnjetača, te tako ovde semantičko značenje OKRETANJE mi nije na mestu.

Ali svejedno, kako kaže Slavko, dobro je kad ima oko čega da se diskutuje, pa i korisno je, naučimo nešto novo ili usavršimo ono staro što imamo.

Ako Milan dođe u Kikindu (što verujem) imaćemo teme za razgovor i oko ovih korena, koji mi mnogo smetaju (kao u nogometu - ofsajd, pa su stalno svađe da je sudija pokrao nekoga ili priznavši neregularan gol, ili poništivši regularan gol, sve zbog krutog pravila ofsajda), kao i ovog krutog pravila korena. Prodiskutovaćemo i oko antičkih Rimljana, Elina, Persijanaca, Feničana i njihovih današnjih potomaka - Italijana, Grka, Iranaca, Libanaca, te da li je tačno da su neki od njih postojali u antičko vreme ili im je ime nadenuto kasnije, a nadam se i o drugim temama koje bi bile atraktivne za razgovor i razmenu mišljenja. To u svakom slučaju može da bude samo konstruktivno. Uvek mi je drago kad mogu s nekim o bilo čemu da popričam, uostalom to je i jedan o glavnih razloga što dolazim na ove susrete.

Nikola Petkovski

Milan S. је рекао...

Da, stvarno je problem povući oštru crtu kada je svaki primer specifičan na svoj način - ovo vrlo dobro znaju kvizovkaši koji prijavljuju sumnjive reči, što i ja vrlo rado činim :)

Ova priča oko revolvera i revolta s moje strane verujem da deluje preterano - na momente čak i meni. Ono što sam pokušao (i što pokušavam) jeste samo da malo motivišem ljude da na to obrate pažnju. Ja takođe imam nekoliko radova "s faulom", nisam siguran da li ću ih objaviti i kada :) - potrošim sat-dva na ilustraciju, i onda dođe moja žena i kaže "Ali to ti je zajednički koren!". Naravno, bude mi žao (jedan takav rebus imao je za rešenje poznatu reč od 13 slova, a ni faul nije veliki...). Nemam ništa protiv radova s faulom na mestima kao što su neformalni blogovi ili enigmatske zanimljivosti - jedino me malo iznervira kad neki takav rebus uđe u užu konkurenciju ili pobedi na nekom takmičenju (sećam se npr. rebusa PETKINE ZADUŽBINE, koji se pominje kao antologijski, i zaista je odličan, ali ima prilično očit zajednički koren). Ambicija mi je samo to - da ljudi koji rade selekciju na nekim ozbiljnijim enigmatskim takmičenjima povedu malo računa o tome, da se ne bi počeli provlačiti i gori faulovi.

Pozdrav svima i hvala na zanimljivoj diskusiji!

Анониман је рекао...

Hvala i tebi, meni je bilo i zadovoljstvo i zanimacija ova diskusija, a i meni je bila intencija da nateram ljude da na neki način ipak "vagaju" korene, korenčiće, korenčuljke, ali i korenčetine i kako mi u Makedoniji kažemo - koreništa, kad su očita. Dobra i konstruktivna diskusija je uvek poželjna i dobrodošla.

Nikola Petkovski