08 фебруар 2012


3 коментара:

Анониман је рекао...

Aneta lovi Baneta
S.B.

Milan S. је рекао...

Siguran sam da će se i Bane i Luka složiti da je "palindromni rebus" sasvim pogrešan naziv za ovu zagonetku (iako je u upotrebi već decenijama) - pošto se postavka, a samim tim ni rešenje, ne čita isto u oba smera.

Pogledajte današnju diskusiju na sledećem linku, gde je nekoliko aktivnijih sastavljača konstatovalo ovu pogrešnu praksu, i u potrazi za ispravnim nazivom, jednoglasno su dali predlog OBRATNI REBUS i složili se da nema razloga da se sa ispravnom praksom ne krene već od danas. Bilo bi dobro da se o ovome izjasne - ili barem informišu - i drugi:

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=7443376353072763398&postID=1564123959459863066&isPopup=true

PS. Pravi palindromni rebus bio bi, npr. KALABALAK (kala+Balak), Dejana Minića, pa bi taj termin ubuduće mogao da se koristi za ovakve sastave (uz napomenu, barem dok nova praksa ne zaživi, da se postavka i rešenje čitaju isto u oba smera).

Бранислав Никић је рекао...

Pročitao sam diskusiju na temu 'palindromni rebus' ili 'obratni rebus', pa mislim da možemo da se složimo da je Milanov predlog dobar. Ja ću ubuduće tako pisati naslov, a nadam se da će to i ostali enigmati prihvatiti.